Hur vet man att det är dags för påfyllning?

Här går vi igenom hur du på enklast sätt tar reda på hur mycket gasol som finns kvar i flaskan

Mät manuellt mängden gasol i gasolflaskan

Du tar reda på hur mycket gas det finns kvar i flaskan genom att väga den. Om du tittar på din flaska så är det instansat tara och en siffra (flaskans egna vikt). Dra av flaskans egna vikt från den totala vikten. Skillnaden blir alltså den mängd gas som finns kvar i flaskan. Om man inte behöver veta exakt mängd som finns kvar så är det väldigt lätt att ta reda på om du äger en kompositflaska, eftersom flaskan är genomskinlig. 

Exempel:

Patrik ska ha grillkväll och är osäker på hur mycket gas som finns kvar i gasolflaskan.

  1. Patrik letar efter taravikten på sin flaska och hittar tillslut TARA 11,2 kg instansat i foten på flaskan. Det är alltså flaskans egna vikt.
  2. För att få fram den totala vikten ställer Patrik sin flaska på vågen som visar 15 kg. 
  3. Nu återstår det för Patrik att räkna ut hur mycket gasol som finns kvar i flaskan genom att subtrahera totalvikten med taravikten. I detta fallet: 15 – 11,2 = 3,8 kg
  4. Patrik har nu räknat fram att han har 3,8 kg gasol kvar. Han behöver nu inte vara orolig att gasolen ska ta slut under grillkvällen.

Produkter som automatiskt talar om hur mycket gasol som finns kvar i gasolflaskan

Idag finns det faktiskt produkter som gör att man själv slipper väga och kontrollera hur mycket gas som finns kvar. En nit många går på är att köpa en mätare som visar trycket i flaskan och tror att samma mätare fungerar för att visa mängden gasol. Är gasolflaskan varm så stiger trycket och är flaskan kall sjunker trycket. Det betyder att det blir väldigt missvisande om man skall försöka utmäta mängden gasol.

Vad som faktiskt fungerar är Truma LevelControl  som mäter snabbt och exakt via ultraljud hur mycket gasol det finns i flaskan. Den visar dessutom hur länge gasolen räcker. Nivåsensorn överför beräknade data till din iNetBox. Du kan bekvämt läsa av mätvärdena på smarttelefonen eller surfplattan via den kostnadsfria Truma App.